Meripirtin Kerho ry
Historiaa
Särkisalon seudulla 1940-luvulla toimi useita naisvaltaisia yhdistyksiä. Tämän huomasi myös Albert Sandellin puoliso, joka eräässä puheessaan ehdotti, että miesten tulisi perustaa oman yhdistyksensä. Joten niin kuin eräässä laulussakin sanotaan, kaiken takana on nainen.
Meripirtin Kerhon- miesten kotiseutuyhdistyksen perustamiskokous pidettiin 5.12.1949 Albert Sandellin toimeenpanemana. Kerhon ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin Toivo Kalervo. Johtokunnan jäseniksi valittiin Albert Sandell, Armas Selroos, Sakari Lindholm ja Sven Söderman.
Puheenjohtajina ovat toimineet Kalervon lisäksi Boris Saarmaa, Risto Salminen, Lasse Salovaara, Seppo Willgren ja Jarmo Vähäsilta.
Yhdistyksen toiminta on perustunut vankkumattomaan paikalliselämän vaalimiseen huumorin ja hyvän yhteishengen voimin, kuten "Ellu"- nimimerkillä kirjoitettu artikkeli 50-luvulta sen hyvin toteaa. Kerhon 50-vuotislehtisessä artikkelia lainattiin seuraavasti:
"Olen jo tähän ikään ehdittyänikin joutunut olemaan jos jonkinlaisissa kokouksissa, kerhoilloissa ja moninaisissa "kissanristiäisissä", mutta niin välittömän hauskassa, miellyttävässä ja samalla kuitenkin antoisassa kuukausikokouksessa tai kerhoillassa, miksi sitä paremmin nimittäisi, en aikaisemmin ole ollut, kuin oli se Meripirtin Kerho ry:n tilaisuus, johon minulla tässä tuonnoin oli kunnia osallistua. Tämän kerhon, joka perustettiin viime joulukuussa ja johon kuuluu vain miehiä, tarkoituksena ei ole vain nimensä mukaisesti ylläpitää Meripirttiä yhteisten rientojen talona, vaan samalla toimia kotiseutututkimuksen, paikkakunnan asitiksen, kielimurteen ja kasvillisuuden tutkimiseksi. Eikä siinäkään vielä kylliksi, vaan lisäksi sen tarkoituksena on jäsentensä ja koko kotipitäjänsä piirissä edistää ja kehittää maaseudun sosiaalisten olosuhteitten tuntemusta."
Tällä hetkellä Kerholla on jäseniä 79. Särkisaloon veroja maksava voi päästä Kerhon jäseneksi, jos tuntee olevansa omalla alallaan "fiini". Ulkopuolisetkin voivat päästä jäseneksi, mutta tähän vaaditaan päteviä suosituksia. Kerhon jäseneksi pääsee, kun suorittaa hyväksytysti kotiseututiedon kokeen, eli studeerauksen.